یکشنبه , ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۵:۴۲ قبل از ظهر
  • کد خبر 4434
  • میبد به عنوان شهر جهانی زیلو انتخاب شد
    میبد به عنوان شهر جهانی زیلو انتخاب شد

    میبد به عنوان شهر جهانی زیلو انتخاب شد

    «سید مصطفی فاطمی» در این خصوص ثبت جهانی زیلو اظهار کرد:  بر اساس اعلام شورای جهانی صنایع دستی، بعد از بررسی‌های انجام گرفته، شهر میبد به عنوان شهر جهانی زیلو معرفی شد.

    وی افزود: بعد از حضور ارزیابان شورای جهانی صنایع دستی در شهرستان میبد و بازدید از ظرفیت‌های این شهرستان در زمینه زیلو، شهرستان به عنوان شهر جهانی زیلو انتخاب شد .

    مدیرکل میراث فرهنگی استان در ادامه از همه کسانی که در ارتباط با ثبت جهانی زیلو فعالیت کردند تشکر و تصریح کرد: هنر صنعت زیلو که صنعتی سیار محسوب می‌شود و به عنوان اقتصاد محلی کاملا پویا است، برای ثبت جهانی عزم ملی می‌طلبید.

    رییس شورای آسیا و اقیانوسیه صنایع دستی از کشور کویت که به عنوان یکی از ارزیابان ثبت جهانی زیلوی میبد به این شهر سفر کرده، معتقد است که این هنرصنعت قدیمی درخور جهانی شدن است.

    “غدا هیجاوی قدومی” در جریان اولین روز از سفر خود به میبد و بازدید از چند کارگاه زیلو بافی این شهر که با هدف بررسی امکان ثبت جهانی این هنرصنعت در حال انجام است، گفته، براساس اطلاعات داده شده و بازدیدی که انجام دادیم، دریافتیم که زیلو یک صنعت فراگیر در شهرستان میبد است که همه اعضای یک خانواده به نوعی با آن درگیر هستند و از مشاغل اصلی ساکنان این شهر بوده است.

    وی با اشاره به بازدیدش از شرکت تعاونی زیلوبافان این شهر، اظهار کرده، در جریان این بازدیدها از نزدیک با تمام مراحل زیلوبافی آشنا و متوجه شدیم که از صفر تا صد فرآیند بافت زیلو در داخل خود شهر میبد انجام می‏‌شود.

    این ارزیاب یونسکو، آشنایی مسئولان و اعضای رده بالای شهرستان میبد با این هنر و این که هر کدام به نوعی یک زیلوباف حرفه‌ای هستند را به عنوان نشان برتر برای این شهر برشمرد.

    هیجاوی با اشاره به مراکز آموزشی زیلو بافی شهر میبد بیان کرده، هنرصنعت زیلوبافی در شهر میبد قابل توجه است و این که زیلوبافی در این مراکز با روش‏های نو و جدید آموزش داده می‏‌شود، بسیار عالی و جذاب است.

    این ارزیاب یونسکو با بیان این که بانوان این شهر نیز به امر زیلوبافی مشغول هستند و در این امر مشارکت دارند را یک برگ برنده برای شهر میبد خواند، خاطرنشان کرده، اهمیت دادن به صنعت زیلو و معرفی آن به بازارهای جهانی پسندیده و عالی است و زیلوی میبد به آن دست پیدا کرده است.

    رییس شورای آسیا و اقیانوسیه صنایع‏ دستی در مورد نتایج ارزیابی خود از زیلوی میبد تاکنون، اظهار کرده، تصمیمگیری در مورد این موضوع هنوز زود است اما با توجه به شواهد و براساس مدارک و اسناد ارسالی، این هنرصنعت در خور جهانی شدن است اما باید صبر کرد تا نتیجه اجمالی در این مورد اعلام شود.

    هیجاوی تصریح کرده، پس از اتمام بازدیدهای مورد نظر از این هنرصنعت، گزارشی از سوی ما به ریاست جهانی ارجاع خواهد شد که پس از اشتراک‏‏‌گذاری با سایر اعضا و رضایت کامل آنها در این مورد، می‏‌توان خبرهای خوبی را در این رابطه اعلام کرد.

    زیلو از زمان کهن مورد علاقه و مصرف میبدی‌ها قرار داشته چرا که هم دستباف بوده و هم سازگار با محیط زیست است تا آنجا که به فرش سلامت معروف شده چرا که به خاطر مصرف پنبه به عنوان عنصر اولیه بدون پرز در بافت، سلامتی بافنده و مصرف‌کننده را به مخاطره نمی‌اندازد.

    و از سوی دیگر نقش و نگارهای ظریف و منحصر به فرد دارد تا آنجا که نه تنها خانه‌ها و اماکن عمومی میبد با این فرش مفروش شده بلکه مسجد ریاست جمهوری که محل نماز خواندن بسیاری از مهمانان رسمی و هیات‌های خارجی بوده نیز با این فرش پوشیده شده؛ تمام اینها باعث شده نه تنها در میان میبدیها بلکه به عنوان یکی از کهن‌ترین صنایع دستی استان یزد در میان مردمان استانهای دیگر شهره بشود؛ زیلویی که تا همین چند مدت پیش از یادها رفته بود و کارگاه‌های زیلو بافی تعطیل شده بود دوباره احیا شده و به حالا می‌خواهند آن را ثبت جهانی کنند تا برندی شود برای معرفی میبد و صنایع دستی ارزشمندش.

    علیرضا ابوالحسنی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی فرماندار میبد نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا خاطرنشان کرده، زیلوی میبد دارای نفش و نگاره‌های خاصی است که در هیچ کجای کشور به این چنین ظرافت و حساسیتی بافته نمی‌شود؛ امیدواریم با همکاری همه مردم و مسئولان، میبد به عنوان شهر جهانی زیلو، انتخاب و معرفی شود.

    وی افزوده، هرچند زیلوی میبد در مقطعی به فراموشی سپرده شده بود ولی چندسالی است که به همت مسئولان شهرستان احیا و فعال شده است.

    رسول مشتاقیان، رییس اداره میراث فرهنگی شهرستان میبد نیز از صنعت زیلوبافی به عنوان شاخص‌ترین صنایع دستی میبد نام برده و گفته، زیلوبافی نشانه ساده‌زیستی مردمان روستایی در مناطق گرم و کویری است که از زیبایی‌های خاص خود برخوردار است. این دست‌بافته از نقوش ساده بهره گرفته تا به عنوان مناسب‌ترین زیرانداز در مساجد و مکان‌های زیارتی استفاده شود.

    مشتاقیان، خواستگاه زیلوبافی را اولین بار شهرستان میبد و محله «بشنیغان» معرفی کرد و گفت: قدیمی‌ترین زیلویی که درحال حاضر در ایران موجود است، قطعه‌ای مربوط به سال ۸۰۸ هجری قمری است که در موزه‌ی زیلوی میبد نگهداری می‌شود.

    وی با اشاره به ثبت ملی زیلو و ثبت جغرافیایی آن تاکنون، تاکید کرده، البته به علت دستباف بودن و سازگاری با محیط زیست و کیفیت برتر این بافته‌ی دست بشر، زمینه‌های ثبت جهانی آن نیز مهیا شده و پرونده ثبت جهانی آن آماده و ارسال شده است.

    این مسئول، میبد را از برترین شهرهای بخش صنعت زیلو معرفی کرد و گفت: درحال حاضر بالغ بر ۲۰۰ نفر در این شهرستان مشغول به بافت زیلو هستند که از این طریق امرار معاش و کسب درآمد می‌کنند.

    میبد با مساحت ۸۴۵ کیلومتر مربع از شرق و شمال به شهرستان اردکان، از جنوب و غرب شهرستان صدوق (به مرکزیت اشکذر) در استان یزد محدود می‌شود.



    مطلب پیشنهادی

    طرح ساماندهی اجاره بهای املاک مسکونی اصلاح شد

    اصلاح طرح ساماندهی اجاره بهای املاک مسکونی در مجلس

    نمایندگان مجلس جهت تامین نظر شورای نگهبان، طرح کنترل و ساماندهی اجاره بهای املاک مسکونی را اصلاح کردند.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *